Bemutatkozás
2011. április 04. írta: Budapest Art Brut Galéria

Bemutatkozás

A Budapest Art Brut Galéria születése 

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán 2005-ben kezdte meg munkáját a Kreatív és Művészetterápiás Műhely a Moravcsik Alapítvány és Bristol-Myers Squibtámogatásával. A Műhely elindításának célja, hogy lehetőséget biztosítsunk a Klinikán bent fekvő betegeknek a szabad alkotásra. A foglalkozásokon egyre több beteg vett részt, már nemcsak az osztályos betegek, hanem a Klinikáról hazabocsájtott kliensek is szívesen visszajártak és aktív részesei lettek a Műhelyben folyó, egyre bővülő alkotómunkának.

2006-ban az Alexandra Könyváruház támogatásával első ízben mutathattuk be a nagyközönségnek az alkotásokat. A kiállításnak nagy sikere volt, számtalan pozitív visszajelzést kaptunk. A legnagyobb sikernek azonban a betegek reakcióit éltük meg, akik nagy-nagy büszkeséggel vállalták alkotásaikat, nevüket, betegségüket, illetve a Klinikához és a Műhelyhez való kötődésüket. Ez jelentős lendületet adott további munkánkhoz. Az ezt követő években rendszeresen szerveztünk kiállításokat, amelyeken bemutattuk az új, valamint a régi alkotókat és műveiket. Jó kapcsolatot építettünk ki a hozzánk hasonló módon működő alkotóműhelyekkel, rehabilitációs központokkal, megismerkedtünk az ott folyó munkával, alkotókkal és terápiás munkatársakkal.

Munkánk során szembesültünk azzal a ténnyel, hogy nemcsak budapesti, de országos viszonylatban is jelentős azon art brut alkotók száma, akik már túllépve a terápiás kereteket olyan esztétikai és művészi szempontból is értékelhető alkotásokat hoznak létre, melyeknek létjogosultsága van a modern művészet területén. Az alkotók a társadalom több rétegéből kerülnek ki, de fontos azonosság közöttük, hogy egyikőjük sem képzett művész és mindegyikőjük a társadalom valamelyik hátrányos helyzetű csoportjának tagja.

A terápiás folyamat eredményeként létrehozott alkotások a kiállításokat követően „önálló életet” kezdtek élni és már nem terápiás eszközként, hanem önálló művészeti alkotásként kezdtünk róluk beszélni.

 2009. elején az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott „Diszkrimináció elleni küzdelem” nevű projektre benyújtott „Művészeti galéria – a pszichiátriai betegek művészeti tevékenységének bemutatására” című pályázatunk pozitív elbírálásban részesült. Pályázatunkkal az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy állandó galériát az art brut alkotók munkáinak bemutatására, ami komoly segítséget nyújt a pszichiátriai betegséggel élő és a társadalom perifériájára szorult emberek társadalmi elfogadását illetően.

Ekkor vette kezdetét az igazi szervező munka, hogy megvalósítsuk terveinket. Első lépés volt, hogy a Galériának megfelelő, méltó helyszínt találjunk. Hosszas keresgélés és tárgyalás után jutottunk el a Fővárosi Önkormányzathoz és rajtuk keresztül a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei igazgatójához, Pelle Józsefhez, aki segítségünkre volt. Így kapott elhelyezést a Budapest Art Brut Galéria a Fővárosi Önkormányzat tulajdonát képező és a BMSZKI kezelésében lévő Kőbányai út 22. szám alatti ingatlanban, ahol elegendő hely van nemcsak a Galéria, de a Moravcsik Alapítvány Pszichiátriai Betegek Nappali Intézményének is. Ezzel egy újabb álom vált valóra, mert a Galéria üzemeltetését így teljes egészében olyan emberek végzik, akik pszichiátriai betegségük miatt a nyílt munkaerőpiacon nem tudnak munkát találni. Itt azonban olyan közösséget, támogatást, képzést és munkalehetőséget kapnak, ami erősíti önbecsülésüket, segít a mindennapi gondok megoldásában és a rehabilitációjukban.

Elérhetőségek:
www.artbrut.hu
Cím: Budapest, VIII.kerület, Kőbányai út 22. (bejárat autóval és gyalogosan a Könyves Kálmán krt. felől)
Mail: galeria@psych.sote.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://artbrut.blog.hu/api/trackback/id/tr722798521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása