„Iconologia psychopatologica-fényképektől a dinamikus rajzvizsgálatig” című Hárdi István-életműkiállítás
2011. április 05. írta: Budapest Art Brut Galéria

„Iconologia psychopatologica-fényképektől a dinamikus rajzvizsgálatig” című Hárdi István-életműkiállítás

Az Art Brut Galériában a Moravcsik Alapítvány és a Magyar Pszichiátriai Társaság szervezésében megnyílt az „Iconologia psychopatologica” című kiállítás. Hárdi István pszichiátriai, alkohol- és fogyatékos betegek rajzait gyűjtötte össze és elemezte, betegségük különböző stádiumaiban újra és újra megvizsgálva rajzkészségüket.

 
A 33 évig Pest megye szakfőorvosként dolgozó Hárdi István gyógyulásuk előtt, alatt és után folyamatosan rajzoltatta erre nyitott, önkéntesen résztvevő betegeit. Műveik szintjéből, kidolgozottságából, forma-, és témavilágából nyomon lehet követni állapotuk alakulását. Az Art Brut Galéria falain eddig még nem publikált, terápiás naplónak is beillő rajzsorozatokat állítottak ki, amelyek közül több művészi színvonalú alkotás. Hárdi professzor mindenkit arra buzdít, hogy minél többet rajzoljon, alkosson, ezzel gazdagítva és gyógyítva magát.
 
A fotózással is foglalkozó pszichiáter pszichiátriai és fogyatékos betegek arcképeiből fotógyűjtemény állított össze. A fekete-fehér analóg technikával készített felvételek először betegen, majd gyógyultan mutatják be a pácienseket. Érdemes tanulmányozni az arcokat és vonásaikat, amelyek rengeteget változnak a betegség, vagy éppen a sikeres terápia hatására. Hárdi István 459 páciens sorsát több mint 10 éven keresztül követte és dokumentálta rajzaikat. Ezáltal hatalmas rajz- és fotógyűjtemény birtokában van, kutatásaival és mindmáig tartó szellemi újításaival nemzetközi elismertségre tett szert. Megtekinthetők több nyelvre lefordított könyvei, közleményei és kitüntetései. Hárdi professzor ritkán állítja ki műveit, amelyek ünnepélyes megnyitóját, 2011. március 29-én telt ház várta az Art Brut Galériában.
 
A kiállítás 2011. szeptember 15-ig megtekinthető, munkanapokon 10-14 óra között.

A bejegyzés trackback címe:

https://artbrut.blog.hu/api/trackback/id/tr372802285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simlaj 2011.04.05. 22:15:09

Hárdi István fő szakterülete a képi világ pszichopatológiája. A kép ősibb, mint a beszéd és állítása szerint sok mindent ki lehet fejezni ezekkel. Már fiatal korától kezdve tanulmányozta a grafológiát, azaz a kézírás pszichológiáját. "Egy szakember számára kézírásunk sokat elárul a személyiségünkről. Azonban a képi világunk és azon belül a rajz, pontosabban a rajzsorozatok erre még inkább alkalmasak. A kézírásban rengeteg a tanult elem, míg a rajzolás ösztönösebb folyamat. A rajz olyan érzéseket, gondolatokat jeleníthet meg, amelyeket szavakban meg sem tudunk fogalmazni." - írja Hárdi professzor.

Kovacse 2011.04.05. 22:52:27

Az „Iconologia psychopatologica-fényképektől a dinamikus rajzvizsgálatig” című kiállítás megnyitó 2011. március 29-én volt a VIII. kerület és Kőbánya határán működő Art Brut Galériában. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány Kuratóriumának elnöke, dr. Kurimay Tamás a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, majd Rajna Péter professzor megnyitotta a kiállítást. Izgalmas volt, ahogy a 89 éves, életvidám Hárdi prof. megtartotta rendhagyó tárlatvezetését. A vendégek között olyan személyiségek voltak, mint Kopek Gábor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora,Prof. Bitter István a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója, Martin Schuster a kölni egyetem professor emeritusa, Hildegard Ameln-Haffke, a kölni egyetem művészetterápia tanára, Pucsek József a Moravcsik Alapítvány Pszichiátriai Betegek Nappali Intézmény igazgatója és Dr. Kassai-Farkas Ákos a Nyírő Gyula Kórház pszichiáter főorvosa, aki kórházi osztályának folyosóin folyamatosan bemutatja betegei alkotásait. A kiállítás létrehozásában önkéntes segítők is tevékenyen részt vettek. Parcsami Gáborné, a Semmelweis Egyetem klinikai könyvtárosa a szakmai anyag rendszerezésében, összeállításában segédkezett, Pucsek Bence egyetemi hallgató,és Sárközi Gergely középiskolás, akik a kiállítás installálásában vettek részt. A szakmai anyagok fotózását és nyomdai előkészítét Sárközi Márk végezte. Támogatásuk és segítségük nélkül nehezebben lehetett volna megvalósítani a kiállítást.

Petya30 2011.04.06. 10:53:27

A kiállítást ajánlom mindenkinek, nagyon érdekes, a megnyitó pedig szuper volt!
süti beállítások módosítása