2x2 fórumot az európai outsider művészetért
2011. október 10. írta: Budapest Art Brut Galéria

2x2 fórumot az európai outsider művészetért

A Kunsthaus Kannen 20 éve működik a németországi Münsterben, az Alexianer Klinika keretei között. Fő céljuk az art brut és az outsider művészek nemzetközi elismertetése. Egy Európai Uniós kulturális projekt keretében, 2011. október 6-9. között valósították meg a „2x2 fórumot az európai outsider művészetért”, ami az egészséges és fogyatékkal élő művészek találkozási pontjaként működött, azzal a céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz ezeket az embereket. A rendezvényen 22 európai stúdió és galéria állította ki az art brut és outsider alkotók műveit.

A Fórum keretében tartott előadásokon különböző, az art brut, outsider art és kortárs művészetekkel kapcsolatban felmerülő kérdések, problémák, modellek kerültek bemutatásra.

Prof. Angelica Baumer újságíró Bécsből bemutatta az art brut művészeti irányzat kialakulásának történetét és jelenbeli megítélését. 

Marina Giordano, művészettörténész Olaszországból az outsider és kortárs művészeket és az általuk készített textil munkákat mutatott be.  Az előadó szerint, a textilművészet jellegzetessége, hogy a művészek könnyen megszerezhető alapanyagokból készítik el alkotásaikat (cérna, fonal, szövet és különböző maradék anyagok). A textilművészetnek különböző csoportjait mutatta be, mint pl. a hímzések különböző fajtái, babák, bábúk, puha textilszobrok (soft skulptures). Giordano szerint a különböző babák, bábúk és textil szobrok létrehozása a művészek életében egy bizonyos űrt töltenek ki.  A textil alapanyaggal dolgozó alkotók motivációi különbözőek lehetnek. Pl. kapcsolatot keresnek maguk és a külvilág között, létrehoznak egy saját totemet, esetleg kikerüljenek saját labirintusukból, vagy hogy elmeséljék saját történetüket.

Pierre Muylle, a liége-i NoMAD Múzeum igazgatója, bemutatta a Múzeumot, amit az 1980-as években hoztak létre, bár akkor még nem outsider művészekkel foglalkoztak. Jelenleg, többségében olyan művészekkel dolgoznak, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek.  Előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy hogyan lehet definiálni az outsider art-ot, mi alapján lehet eldönteni, hogy mely művek kerüljenek bemutatásra. Az ő modelljük, hogy minden alkotóval személyes kapcsolatot alakítanak ki és ennek alapján döntik el, hogy kinek a műveit állítják ki Múzeumukban.

dr. Ivana Basicevic Szerbiából azt mutatta be, hogy milyen módon lehet menedzselni az outsider art műveket és művészeket a kortárs művészek bemutatására vonatkozó szabályok szerint. Az outsider art alkotások nem a bemutatás érdekében jönnek létre, hanem az alkotó belső világának kifejezésére. Az előadó álláspontja szerint az outsider art műveket nem kell elkülöníteni a kortárs művészek műveitől, hanem a kortárs művészet egy ágaként kell bemutatni a galériákban, múzeumokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://artbrut.blog.hu/api/trackback/id/tr673290833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása